MAGIX Fastcut maakt de beelden van de actioncamera nog mooier!
Houd je van actiesporten? Zijn mountainbiken, snowboarden en surfen jouw hobby’s? Dan heb je misschien heb je al een actioncamera om je stunts vast te leggen. Op vakantie is een actioncamera ook handig en superleuk om jezelf nog eens aan die Gibbon Experience te herinneren die je in Azië gedaan hebt.
Maar is niks zo vervelend dan achteraf erachter te komen dat dat ene geweldige stukje er niet opstaat. Daarom hier een paar tips voor het maken van goede opnames met je actioncamera. Eerst goede beelden maken en daarna kun je ze nog mooier maken, met een product zoals Magix Fastcut. Deze tips zijn voor een GoPro geschreven maar zijn natuurlijk op elke actioncamera toepasbaar!
1. De juiste accessoires
Bedenk van te voren hoe je je actioncamera wilt bevestigen. Bijvoorbeeld aan je stuur, op je helm, op je surf-of snowboard. Voor al deze opties zijn verschillende bevestigingen (zogenaamde “Mounts”) nodig. Ga van te voren na welke mounts je nodig hebt. Denk hierbij na vanuit welke hoek en welk gezichtspunt (Point Of View, POV) je wilt filmen. Op je helm krijgt de kijker min of meer te zien wat jij ziet, door juist heel laag te filmen (bijvoorbeeld door de GoPro met een mount op je snowboard of ter hoogte van je kettingkast te monteren) krijg je een spectaculairder effect die de kijker meer de “actie inzuigt”. GoPro accessoires zijn helaas redelijk prijzig. Via het Nederlandse bedrijf pro-mounts.eu kun je een flinke duit besparen.
2. Settings van de camera
• Licht
Lensfilters kunnen de kwaliteit van je films ook sterk verbeteren. Met name als je heel veel zon hebt of heel veel wit (bij snowboarden), is een Neutral Density lens aan te raden. Dat je nooit tegen de zon in moet filmen, hoeven we je hopelijk niet meer te vertellen toch?
• Focus
Een actioncam filmt met een enorm wijde hoek (Fisheye). Het voordeel daarvan is dat je heel veel achtergrond mee filmt. Een nadeel is wel dat alles dat dicht bij de camera komt, behoorlijk wordt uitvergroot. Voor inzoomen is een actioncam ook niet heel geschikt. Stelregel: Zorg dat de camera enkele meters van de actie af is. En houd hem daar.
• Hoek
De nieuwste GoPro’s hebben de optie om de hoek in te stellen op wijd, gemiddeld of nauw. Aangezien een GoPro uit zichzelf al erg wijd filmt (Fisheye effect), is de wijde hoek af te raden, omdat je dan heel veel blur aan de zijkanten krijgt.
3. Check je settings regelmatig
Test van te voren even goed hoe je beelden er uit komen te zien. Het zou balen zijn als achteraf blijkt dat je de settings toch anders had moeten instellen. Doe dat tussendoor ook nog een paar keer. Door de actie kan je GoPro namelijk verschoven zijn.
4. Stabiliteit
Uiteraard ga je veel bewegen en ontkom je er niet aan dat er schokken in je beeld komen. Toch kun je het schokken proberen te minimaliseren. Bevestig je mount zo stabiel mogelijk. Weliswaar kun je de beelden met (betaalde) software achteraf stabiliseren, toch zijn stabiele beelden uiteraard beter. Wil je het echt stabiel hebben, dan kun je een zogenaamde “Stabiliser” aanschaffen. Dit is eigenlijk een soort handvat waarin je de GoPro plaatst. Deze stabiliser kun je ook op de “Mount” plaatsen, zodat je zowel uit de hand als vanaf de mount stabieler filmt.
5. Resolutie
De standaard resolutie is 1080p en eigenlijk is dat wel prima. De huidige GoPro’s kunnen tot wel 4K filmen, maar tenzij je echt professionele films wilt maken is dat wat overdreven. Je video’s worden zwaar en als je de video’s later wilt bewerken, zijn er nog veel computers (grafische kaarten) die dit formaat niet aankunnen.
6. Bewerken
Je hebt natuurlijk de gratis meegeleverde software van GoPro en bijvoorbeeld Movie Maker. Wil je je video echt leuk maken, met bijvoorbeeld muziek, achtergronden, overgangen, intro’s, titels, commentaar etc dan is een betaald softwarepakket het overwegen waard. Zo kun je met deze software de beelden achteraf stabiliseren en bijvoorbeeld het fish-eye effect verwijderen.
Een makkelijk en betaalbaar product is MAGIX Fastcut waarmee je ook nog volautomatisch een film van een lengte naar eigen keuze kunt laten maken. Zo heb je voor elk avontuur passende dynamische sjablonen inclusief muziek. Verwijder je ruis of storende geluiden. Kun je handmatig video en beeld bewerken en voeg je eventueel filters of effecten toe.
Magix Fastcut kost bij SURFspot € 25 maar t/m 13 oktober verkopen wij Magix Fastcut voor € 12,50. Mooie prijs om eens uit te proberen toch?
Wil je even kijken hoe het werkt? Bekijk dit filmpje.