Hoe kan je duurzaam leven als student?
Je telefoon is ondertussen niet meer het nieuwste model en toevallig loopt je abonnement ook nog eens af! Nou dan zoek je toch gewoon weer een nieuwe uit. Die oude telefoon die gooi je dan maar weg of je legt hem in een lade en kijkt er nooit meer naar om. Je kijkt in je lade en ziet al je oude telefoons liggen, het zijn er nu een stuk of vier?!? Er ligt ook nog een oude laptop en je oude Nintendo die je al jaren niet meer gebruikt.
Dat is natuurlijk super zonde!
Tegenwoordig bestaan er heel veel manieren om bijvoorbeeld een oude telefoon te recyclen of een nieuw leven in te blazen.
Een gemiddelde Nederlander gooide in 2017 ongeveer 487 kilo afval weg. Daarnaast hebben wij naar schatting met zijn allen nog 3 miljoen telefoons in onze lades liggen die wij niet meer gebruiken. Dit is natuurlijk eeuwig zonde. Wist je namelijk dat er in jouw telefoon enorm veel kostbare grondstoffen zitten, die gebruikt kunnen worden om nieuwe telefoons, laptops, tablets en nog veel meer te maken.
(Bron: Meldpunt Verpakkingen)
Een aantal van de grondstoffen in jouw telefoon worden steeds schaarster, dit houdt in dat deze grondstoffen op beginnen te raken. Deze grondstoffen zijn helaas wel nodig om jouw nieuwe mobieltje te kunnen maken. Het is daarom super belangrijk dat een telefoon die jij toch niet meer gaat gebruiken gerecycled wordt.
Wist jij dat Nederland zelfs een boete boven het hoofd hangt, omdat wij met zijn allen teveel nieuwe spullen kopen?!? In Europa is het namelijk verplicht om 65% van het gewicht aan elektronische apparaten te recyclen. Het lukt ons in Nederland slechts om 49% te recyclen, dat is dus niet genoeg!
(Bron: Telegraaf)
Wat kun jij zelf doen?
Wij snappen dat je als student geen zonnepanelen of ‘dure’ biologische producten kunt betalen, maar dat hoeft ook niet. Ook jij kunt zelf heel veel doen om een steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld. Je kunt bijvoorbeeld minder eten gaan weggooien, minder lang douchen, met het openbaar vervoer of met de fiets gaan. Kortom de mogelijkheden om bij te dragen zijn eindeloos en vaak niet al te moeilijk.
Hieronder staan een aantal kleine veranderingen van jouw dagelijkse bezigheden die jouw verspilling al kunnen terugdringen;
- Was je met een blok zeep in plaats van vloeibare zeep. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de productie van vloeibare zeep 10x meer CO2 wordt uitgestoten. (Bron: Duurzame Student)
- Tandpastatabletten in plaats van tandpasta uit een tube, op die manier voorkom je onnodig verbruik van plastic.
- Voorkom verspillen van eten (Bron: Duurzame Student)
- Gebruik een hervulbare waterfles
- Koop zo min mogelijk voorverpakt eten
- Probeer afval zo veel mogelijk te scheiden
Tot slot
Al deze tips kosten weinig geld en zijn ook nog eens heel gemakkelijk toe te passen. Door je aan deze tips te houden kan jij, ook al ben je student, een bijdrage doen aan een duurzame samenleving!
Een andere manier om verspilling tegen te gaan is het repareren van kapotte spullen. Vaak is dit makkelijker dan jij zelf denkt. SIRE is sinds kort bezig met haar campagne om mensen zich ervan bewust te maken dat veel van hun spullen echt nog wel te redden zijn, zonder dat dit veel geld hoeft te kosten. Denk bijvoorbeeld aan die super fijne broek, waarvan het gat in de knie eigenlijk te groot aan het worden is. Voordat je die broek weggooit bedenk je dan dat hij nog eenvoudig te repareren is. Scheelt toch weer €50,- voor een nieuwe broek! Voor handige reparatietips en hulp surf je naar SIRE of kijk het filmpje:
Voordat je dus voortaan zomaar iets weggooit omdat er misschien een gaatje in zit, of je denkt het niet meer te gaan gebruiken…. Denk dan nog even goed na ;) !
Geschreven door: Max