Bij ons op kantoor hebben we een Security Officer. Dat klinkt als een man in uniform waar je langs moet lopen voor een controle. Maar nee, en er komt ook geen detectiepoortje aan te pas. Het is ‘gewoon’ een goedlachse collega, die zich goed verdiept in de risico’s die wij als bedrijf kunnen lopen.

 

Hij loopt soms een rondje door het pand. En als je dan net -heel even- koffie aan het halen bent, hoop je dat je niet vergeten bent om je computer te vergrendelen. Want het kan zomaar gebeuren dat er dan een “Cybersave Yourself” sticker op je laptop ligt…

Misschien herken je het wel. Vrienden die je Facebook status of naam ineens wijzigen in iets ontzettend gênants. Leuke grappen als het je vrienden of collega’s zijn, maar niet als het cyber-criminelen zijn.  Dan ben je wel echt de sjaak.

Hiermee worden we geattendeerd op het vergrendelen van je eigen computer, het signaleren van vreemde e-mails en het tijdig verlengen van virusscanners of updates als er een data-lek was. Afgelopen week kregen we een security awareness training voor het opfrissen van die kennis, risico’s die kunnen leiden tot data-lek en tips over o.a. hoe ons zelf beter te beschermen. Die tips delen we graag met jou.

Phishing mail

De meeste e-mails worden door je spamfilter of door een andere scanner uit je inbox gehouden maar niet alles, de online oplichters worden steeds slimmer en soms beland zo’n e-mail toch in je inbox. Helaas zijn de e-mails bijna niet meer van een echte mail te onderscheiden.

Waar moet je opletten?

• Zijn de afzender, de huisstijl, de afbeeldingen en logo’s bekend?
• Wordt er om een donatie gevraagd? Ga altijd naar de website en betaal nooit via die mail.
• Is er een persoonlijke aanhef? Nee? ga dan niet in op de mail.
• Staat er een link in de mail? Nooit gelijk op de link klikken, check eerst de website.
• Zweef boven de link in de mail om te kijken welke url deze link heeft, let op buitenlandse url’s zijn soms niet veilig.

Gijzelsoftware

Ransomware en cryptoware zijn echte lastpakken. Het zijn de meest vervelende soorten malware (kwaadaardige software). Ransomware en Cryptoware haal je binnen door bijvoorbeeld op een link in een e-mail te klikken die verwijst naar zo’n malware bestand. Het bestand wordt dan gedownload op je computer, kies je dan om het bestand uit te pakken en of uit te voeren dan gaat de malware aan de slag!
Ransomware blokkeert je computer en Cryptoware versleutelt je bestanden, dus ook je vakanties foto’s. Je kunt pas bij je bestanden of de computer gebruiken als je betaalt. Een soort van losgeld dus. Daarom noemen we dit in Nederland gijzelsoftware. Vaak is het betalen goedkoper dan je computer te laten ontgrendelen door een specialist. Heb je te maken met Cryptoware en betaal je niet dan ben je data kwijt.

Hoe blijf je veilig?

• Houd alles up-to-date: de besturingssysteem, de browser, de plug-ins, en de programma’s
• Gebruik een programma zoals een anti-virus die je computer beschermd
• Let goed op welke bestanden en mails je opent.