Adobe Premiere tips voor beginners
Bart-Jan Kapteijn is 18 jaar en zit in het tweede jaar Industrieel Productontwerp aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). Daarnaast zit hij in het HAN Solarboat team. Elke dag zo’n 9 kilometer fietsen vanaf zijn ouderlijk huis in De Steeg. Al op de middelbare school ‘speelde’ Bart-Jan veel met video en fotografie. Eerst nog met Moviemaker, maar later met Adobe Premiere, omdat daar meer mogelijk mee is.
Op de HAN kreeg Bart-Jan een docent die hem uitdaagde om meer met zijn video-hobby te doen. Sindsdien is het meer dan een hobby en filmt Bart-Jan muziek en eigenlijk alles uit zijn dagelijkse leven. En monteert dat dan met Adobe Premiere. Voor jou heeft hij 10 van zijn beste tips op een rijtje gezet. Zo wordt ontwerpen met Adobe CC voor iedereen leuk en makkelijk!
10 tips voor beginnende Adobe Premiere CC gebruiker
-
Meer overzicht met bins
Bij het editen van video lopen veel mensen tegen het probleem aan dat ze veel en veel te veel footage hebben en daardoor het overzicht verliezen. Maak gebruik van ‘bins’ (mapjes) bij het importeren van beeldmateriaal om zo een beter overzicht te krijgen en alles te categoriseren.
-
Snel een fragment terugvinden
Links onder (Lijst icoontje/blok icoontje) het video import gedeelte kan je selecteren of je de video’s als lijst wilt zien of met een afbeelding erbij. Zo kun je switchen als je een bepaald fragment zoekt of als je veel filmpjes hebt en dus even een lijst wilt gebruiken.
-
Snel audio met video synchroniseren
Met behulp van de geïntegreerde synchronisatie optie kun je snel audio met video synchroniseren zodat het perfect op elkaar aansluit. Hoe? Alle footage op de tijdlijn selecteren > rechtermuisknop > synchronize).
Nadat je tijdens het filmen een keer met je handen hebt geklapt om een piek te vormen in de geluidsopname kan Premiere deze piek gebruiken om de audio van je geluidsrecorder en van je camera naadloos aan te laten sluiten. Scheelt veel prutswerk!
-
Shortcuts
Gebruik je toetsenbord om effectiever te editen. Zo kun je met toetsen op je toetsenbord bijvoorbeeld snel in en uitzoomen. Deze toetsen worden ook wel ‘shortcuts’ genoemd. Het scheelt tijd en een hoop gedoe. Je hoeft niet meer elke keer met je cursor het in- en uitzoomteken te vinden. Ook kun je bij de instellingen je toetsen allemaal per stuk een bepaalde functie geven waardoor je alles op de manier kunt doen die jij fijn vindt.
-
De Marker
Gebruik de ‘Marker’ feature om makkelijk aan te geven waar je een bepaalde ‘cut’ maakt zodat je die ‘cut’ ook in andere tijdlijnen makkelijk kan maken. Je hoeft dan niet te schatten waar het precies is, maar kunt de marker gebruiken om het exacte moment te ‘cutten’, oftewel door te snijden.
-
Geen shaky-video’s dankzij de Warp Stabilizer
‘Shaky’ op en neer bewegende beelden? Geen nood! Gebruik het effect ‘Warp Stabilizer’ om het stabieler te maken. Dit helpt vooral als je iets filmde waarbij bijvoorbeeld het bewegen van je handen het beeld wat schokkerig/bewegend maakt. Verwacht niet dat bij beeldmateriaal waarbij de camera de hele tijd van boven naar beneden gaat het ook gestabiliseerd kan worden.
-
Slow motions met Twixtor
Met het effect ‘Twixtor’ kun je beelden die normaal niet vertraagd zouden kunnen worden toch in ‘slow motion’ laten afspelen. Premiere zet er frames tussen zodat dat gedeelte langer duurt en je dus slow motion krijgt. Erg leuk voor een stukje film wat toch nog wat langzamer kan. Let wel op dat er wat vervorming in het bewegende deel van de video kan plaats vinden. Het is dus het beste als de achtergrond egaal is. Bijvoorbeeld de lucht.
-
Sneller beelden laden
Check of jouw computer over een videokaart van Nvidia of AMD beschikt. De rekenkracht van deze chip kan Adobe Premiere gebruiken om nog sneller beelden te laden en effecten tevoorschijn te toveren. Als je toch al over de extra rekenkracht beschikt is er eigenlijk geen enkele reden om dit trucje niet toe te passen en er handig gebruik van te maken.
-
Renderen voor een sublieme kwaliteit
Als je video eenmaal af is, is het belangrijk dat je wel de juiste rendersettings gebruikt. Anders kan het zo zijn dat het uiteindelijke resultaat veel slechter is (qua kwaliteit) dan in Premiere of zoals het te zien was op de camera. Als je camera Full HD, 1920×1080 (ook wel 1080p genoemd), filmt moet je bij het renderen dus ook dit aanhouden. Natuurlijk kun je als je opslag tekort komt altijd een lagere setting zoals HD Ready, 720p, kiezen. Minder detail dus ook minder ruimte nodig.
-
YouTube!
Gebruik YouTube! Op YouTube staan honderden al dan niet duizenden filmpjes met uitleg hoe je bepaalde effecten toevoegt of met geavanceerdere functies werkt. Het internet is in dit geval je vriend en het is ook nog eens gratis!
Ben je enthousiast geworden maar heb je geen Adobe Premiere? Bestel bij SURFspot het hele pakket: Adobe Creative Cloud met services.