Beveiliging
Antivirus
Iedere dag zijn er personen die proberen met virussen jouw laptop of pc binnen te dringen. Met een antivirus- programma zorg je ervoor dat er niemand met jouw identiteit-& bankgegevens en andere data vandoor gaat. Het is de taak van een antivirus- programma om de mogelijke bedreigingen en virussen te stoppen voordat jij bijvoorbeeld je e-mail opent of een bijlage. Een goede antivirus detecteert, blokkeert en verwijdert alle mogelijke ongewenste activiteiten op je laptop of pc. Je wilt toch niet dat jouw met zorg geschreven scriptie ineens weg is, omdat je laptop crasht vanwege een binnengehaald virus? Zorg dat je data veilig blijft.
Antivirus via SURFspot
Via SURFspot kun je kiezen uit een groot assortiment van antivirus porgramma’s. Zo hebben we grote antivirus merken zoals McAfee, Norton, Eset NOD 32 en F-secure. Omdat beveiliging van je laptop essentieel is, schaf je een antivirus-programma altijd voordelig aan via SURFspot van via andere webshops. Ga nooit aan de slag op je laptop zonder antivirus.
Maar hoe herken je eigenlijk virussen, wormen en Trojan horses? Al deze dingen vallen onder de noemer: malware. Het zijn als het ware slechte stukjes software. Deze slechte stukjes software doen een aanval op je computer. Wanneer je computer of laptop de onderstaande signalen vertoont, dan is je laptop of computer waarschijnlijk geinfecteerd met malware. Dit zijn de signalen: je computer is trager dan voorheen en loopt vaker vast. Een bekende is dat er steeds ongewenste pop-ups verschijnen in je beeld of dat er zonder dat jij daartoe opdracht hebt gegeven ineens onbekende icoontjes op je bureaublad staan. Ook is een nieuwe gewijzigde startpagina een teken aan de wand. Of wanneer je zoekt in een zoekmachine krijg je reclame te zien ipv de zoekresultaten. Een nieuwe werkbalk in je browser of iedere keer na het intoetsen van een url op een commerciele site terechtkomen, doet ook de alarmbellen afgaan. Om te zorgen dat je geen malware of andere nare dingen op je laptop krijgt, is het verstandig om een firewall en antivirus te installeren. Gebruik je Windows, dan is het goed om altijd de Windows updates uit te voeren
Dataopslag via SURFspot
Tegenwoordig hebben we veel dataopslag nodig. Digitale foto’s van alle weekendtripjes of vakanties, video’s van feestjes en al die presentaties (met foto’s en plaatjes erin) voor werk of studie zorgen ervoor dat je steeds meer dataoplsag nodig hebt.Via SURFspot kun je verschillende soorte dataopslag aanschaffen. Wil je bijvoorbeeld overal bij je foto’s kunnen? Dan kies je voor dataopslag in de cloud. SURFspot heeft veel aandacht voor privacy bij dataopslag in de cloud. SURFspot werkt vanuit het HO-normenkader. Dit betekent wij strenge eisen stellen aan onze cloud -oplossingen. Nog niet alle leveranciers kunnen hieraan voldoen. Liever toch alles op een externe harde schijf ? dat kan natuurlijk ook. SURFspot biedt ook dataopslag aan via externe harde schijven. Wil je deze extra beschermen? Zet dan een wachtwoord op je externe harde schijf.
Leuk al die dataopslag, maar hoe kun je ervoor zorgen dat je efficient omgaat met het geheugen wat je hebt? Er zijn aantal manieren om te zorgen dat je je dataopslag verkleint. Een voorbeeld hiervan is compressie. Met het comprimeren van data kun je de hoeveelheid opgeslagen data verkleinen. Dit doet je computer door herhaalde patronen op byte-niveau op te sporen en daarna te verwijderen. Er zijn compressieratio’s bekend van 2:1 tot 4:1. Compressie is handig wanneer je je dataopslag nog wel snel wilt kunnen gebruiken.
Wanneer je straks je dataopslag hebt, hoe zorg je dan dat je het logisch opslaat? We geven je 5 tips voor het maken van een handige mappenstructuur voor je datatopslag. Begin allereerst met het opschonen van je huidige mappen met daarin de documenten en bestanden. Vind je hierbij ook allerlei mappen met onduidelijke doeleinden? Verwijder deze dan. Nu heb je opgeschoonde mappen. Begin met het hoofdonderwerp en bekijk per onderwerp welke dataopslag je nodig hebt. Bijvoorbeeld: je werkt voor de studentenservice bij de ICT-afdeling. Een hoofdmap zou kunnen zijn:’ Studenten’ en de volgende submappen:’ Correspondentie’,’ Sjablonen voor veelgebruikte mail’, ‘Klachten’ en ‘Administratie’. Je kunt zelfs nummers in de titels van de mappen gebruiken om zo prioritering aan te geven.
.